ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η ξεχωριστή οινική εκδήλωση «Αφρός &  Νέκταρ» διεξάγεται την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, μόλις δεκαπέντε μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, στην ολοκαίνουργια αίθουσα υψηλής μινιμαλιστικής αισθητικής «Φουαγιέ Τεχνών» του Ωδείου Αθηνών, που λειτουργεί μόλις από τον Οκτώβριο του 2022.  Η «Αφρός &  Νέκταρ» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2021, αλλά στην ουσία έχει μακρά ιστορία.

Το 2006 διεξήχθη στην Αθήνα μία εντελώς νέα τότε εκδήλωση γευστικής δοκιμής αποκλειστικά αφρωδών οίνων και σαμπάνιας, η «Αφρός και Φυσαλλίδες». Η ατμόσφαιρά της ήταν άκρως εορταστική, κοντά στα Χριστούγεννα, ενώ η αποδοχή της από τον κόσμο εντυπωσιακή. Μόνο τυχαίο δεν είναι που επαναλήφθηκε 12 ακόμα φορές (μέχρι και το 2019), πάντα εορταστικά, αλλά και ουσιαστικά, με σπουδαία κρασιά. Κατά καιρούς συνοδεύτηκε από διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις (π.χ. champagne bar με σπάνιες σαμπάνιες), ανάμεσά τους και κάποιες πρωτοποριακές, όπως δοκιμές αφρωδών οίνων εντός πολυτελών καταστημάτων του αθηναϊκού κέντρου κ.ά.

Ένα χρόνο πριν την επίσημη πρώτη της «Αφρός και Φυσαλλίδες», το 2005, μία άλλη ειδική εκδήλωση οίνων με την ονομασία «Νέκταρ» διοργανώθηκε και αυτή για πρώτη φορά και αφορούσε αποκλειστικά γλυκά και άλλα επιδόρπια κρασιά. Επαναλήφθηκε για δύο ακόμα συνεχείς χρονιές, καταδεικνύοντας πως τα κρασιά αυτά δεν είναι απλώς αγαπητά, αλλά αγαπημένα. Από απλούς καταναλωτές κρασιού μέχρι φανατικούς οινόφιλους, ασχέτως εάν μερικοί από τους δεύτερους κρατούν την προτίμηση αυτή μάλλον… «ινκογκνίτο».  

Αφρός και Φυσαλλίδες
Αφρός και Φυσαλλίδες

Αν και όχι υποχρεωτικά, το αντικείμενο των δύο αυτών εκδηλώσεων αφορά σε μεγάλο βαθμό το οινικό «πριν και μετά» ενός καλού γεύματος. Έτσι, το 2021 η «Αφρός και Φυσαλλίδες» και η «Νέκταρ» συγχωνεύτηκαν σε μία εκδήλωση, την «Αφρός & Νέκταρ», με προδόρπια και επιδόρπια κρασιά, αντίστοιχα. Η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν απαστράπτουσα και γλυκιά όπως τα κρασιά της.

Πέρα, όμως, από προδόρπια και επιδόρπια κρασιά, η διοργανώτρια εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum, που κάθε άλλο παρά αγαπά τις ταμπέλες στο κρασί, προτρέπει και υποστηρίζει την κατανάλωση των αφρωδών οίνων όχι μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά ακόμα και για καθημερινή απόλαυση. Γιατί όχι συνοδεύοντας φαγητό, ρόλο που με κατάλληλους συνδυασμούς μπορούν να αναλάβουν και γλυκά κρασιά. Αυτά, αν και συνήθως κλείνουν το γεύμα, μόνα τους ή συνοδεύοντας το επιδόρπιο, αποτελούν πασπαρτού. Είναι, για παράδειγμα, ικανά και να προηγηθούν του φαγητού ως απεριτίφ, κάτι που συνηθίζουν πολλοί Γάλλοι.

Άλλωστε, οι εν λόγω ιδέες και άλλες πολλές αποτελούν προτάσεις της «Αφρός & Νέκταρ» και μερικούς από τους λόγους ύπαρξης αυτής της εκδήλωσης, που συνιστά πειραματισμούς με αφρώδεις και γλυκούς οίνους προς μεγιστοποίηση της απόλαυσης που μπορούν να προσφέρουν, μόνοι ή με φαγητό.

Αφρός & Φυσσαλίδες

Ωδείο Αθηνών
Αίθουσα Φουαγιέ Τεχνών

10 Δεκεμβρίου 2023
12:00-20:00
Vinetum
210 766 0560
info@vinetum.gr
Wine in Moderation | Responsibility Alliance