Βραβευμένα κρασιά στο διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles στην Αφρός & Νέκταρ
Σε ειδικό χώρο της Αφρός & Νέκταρ θα παρουσιαστούν ξένοι, αφρώδεις και γλυκείς οίνοι, που διακρίθηκαν πρόσφατα στο διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles.
Τα κρασιά αυτά δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά και πολλά είναι σπάνια.
Ο Concours Mondial de Bruxelles είναι ένας από τους κορυφαίους και μεγαλύτερους διαγωνισμούς του κόσμου. Τον εν λόγω διαγωνισμό αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα η εταιρεία Vinetum, διοργανώτρια της εκδήλωσης.
Δώδεκα mini masterclasses με δώδεκα maxi επιδόρπια κρασιά
O κόσμος του γλυκού κρασιού είναι πολύπλοκος και συναρπαστικός, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους παραγωγής των γλυκών και ενισχυμένων με αλκοόλ οίνων.
Η Αφρός & Νέκταρ 2025 παρουσιάζει έναν κύκλο δώδεκα σύντομων masterclasses αφιερωμένα στις βασικές μεθόδους παραγωγής επιδόρπιων οίνων. Τις παρουσιάσεις αναλαμβάνουν εκπαιδευτές και δημοσιογράφοι οίνου, οινοχόοι και άλλοι επαγγελματίες του κρασιού, που θα μοιραστούν τη γνώση και την εμπειρία τους.
Θα δοκιμαστούν 12 σπάνια κρασιά που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και έχουν βραβευτεί στον καταξιωμένο διεθνή διαγωνισμό οίνων Concours Mondial de Bruxelles (CMB).
Κάθε παρουσίαση διαρκεί 20΄ και περιλαμβάνει τη γευστική δοκιμή ενός, μόνο, κρασιού, που είναι όμως άξιος αντιπρόσωπος μιας εκ των έξι κύριων μεθόδων παραγωγής γλυκών και ενδυναμωμένων οίνων: Fortified Dry, Fortified Vin de liqueur, Ice Wine, Late Harvest, Noble Rot και Post-harvest Dried Grapes. Σε κάθε μία από τις δύο τετράωρες χρονικές θυρίδες της έκθεσης θα παρουσιαστούν έξι διαφορετικά κρασιά, ένα από κάθε κατηγορία. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή για τις μεθόδους οινοποίησης γλυκών οίνων, η παρουσίαση θα εστιάσει στη διαδικασία παραγωγής του κρασιού που θα δοκιμαστεί και θα ακολουθήσει η γευσιγνωσία του, με ερωτήσεις από το κοινό.
Τα mini masterclasses της Αφρός & Νέκταρ 2025 θα διεξαχθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο παράπλευρα της έκθεσης, με περιορισμένες θέσεις συμμετοχής (15 - 24 άτομα), ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα των φιαλών.
Κάθε κάτοχος εισιτηρίου για την έκθεση έχει δικαίωμα δωρεάν συμμετοχής σε ένα μόνο masterclass, ανάλογα με την τετράωρη ζώνη που έχει επιλέξει. Όσοι έχουν προμηθευτεί ηλεκτρονικά εισιτήρια θα λάβουν email με φόρμα συμμετοχής τής Google, για να επιλέξουν το mini masterclass που επιθυμούν, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των θέσεων, μέσα από αυτά της χρονικής θυρίδας που αντιστοιχεί το εισιτήριό τους. Απαραίτητη είναι η προσέλευση 10 λεπτά πριν την έναρξη κάθε mini masterclass, αλλιώς θέσεις μπορεί να δοθούν σε επισκέπτες από τη λίστα αναμονής που θα σχηματιστεί επιτόπου.
ΟΙ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΕΣ-ΑΣΤΡΑΠΗ ΤΗΣ ΑΦΡΟΣ & ΝΕΚΤΑΡ
Mini masterclass 1ης τετραωρίας
Ώρα: 12:30
Εισηγητής: Απόστολος Πλαχούρας, Danai Beach Resort & Villas Head Sommelier
Κατηγορία: Ice Wine
Κρασί: Chongqing Dingshengtianxia Technology Ice Wine V6 2020
Χρώμα: Λευκό
Χώρα Προέλευσης: Κίνα
Μετάλλιο στον CMB: Χρυσό
Ώρα: 13:00
Εισηγητής: Τίνα Παπασίνου, MSc Οινολόγος, WSPC Senior wine tutor
Κατηγορία: Fortified Dry (Οίνος ξηρός)
Κρασί: Bodegas Barbadillo Criadera Selection Oloroso en Rama, Jerez-Xérès-Sherry DO
Χρώμα: Λευκό
Χώρα Προέλευσης: Ισπανία
Μετάλλιο στον CMB: Χρυσό
Ώρα: 13:30
Εισηγητής: Λίζα Βιντζηλαίου, Χημικός-οινολόγος, δημοσιογράφος οίνου
Κατηγορία: Late Harvest
Κρασί: Château Jolys Vendanges Tardives 2021, Jurançon AOC
Χρώμα: Λευκό
Χώρα Προέλευσης: Γαλλία
Μετάλλιο στον CMB: Αργυρό
Ώρα: 14:00
Εισηγητής: Νικόλας Γιαννόπουλος, DipWSET, CEO Oenophorum
Κατηγορία: Fortified VDL
Κρασί: Pereira d'Oliveiras Madeira DOP, 15 years, sweet
Χρώμα: Ερυθρό
Χώρα Προέλευσης: Πορτογαλία
Μετάλλιο στον CMB: Χρυσό
Ώρα: 14:30
Εισηγητής: Φαίη Γεωργαντοπούλου, DipWSET, Σύμβουλος οίνου
Κατηγορία: Post-harvest Dried Grapes
Κρασί: Assuli Passito 2017, Sicilia DOC
Χρώμα: Λευκό
Χώρα Προέλευσης: Ιταλία
Μετάλλιο στον CMB: Αργυρό
Ώρα: 15:00
Εισηγητής: Αργύρης Καλλιανιώτης, Δημοσιογράφος οίνου
Κατηγορία: Noble Rot
Κρασί: Château Kalian 2019, Monbazillac AOC
Χρώμα: Λευκό
Χώρα Προέλευσης: Γαλλία
Μετάλλιο στον CMB: Αργυρό
Mini masterclass 2ης τετραωρίας
Ώρα: 17:00
Εισηγητής: Σίμος Γεωργόπουλος, Κριτικός οίνου
Κατηγορία: Noble Rot
Κρασί: Château d’Arche, Soleil d’Arche 2019, Sauternes AOC
Χρώμα: Λευκό
Χώρα Προέλευσης: Γαλλία
Μετάλλιο στον CMB: Αργυρό
Ώρα: 17:30
Εισηγητής: Νίκος Λουκάκης, Principal of Sommelier Academy WSPC
Κατηγορία: Ice Wine
Κρασί: Chongqing Dingshengtianxia Technology Ice Wine V5 2020
Χρώμα: Λευκό
Χώρα Προέλευσης: Κίνα
Μετάλλιο στον CMB: Αργυρό
Ώρα: 18:00
Εισηγητής: Ευστάθιος Σάλτας, DipWSET, WSPC wine tutor
Κατηγορία: Fortified VDL
Κρασί: Agri-Roncão Vinícola DR 2011 Vintage Port DOP
Χρώμα: Ερυθρό
Χώρα Προέλευσης: Πορτογαλία
Μετάλλιο στον CMB: Χρυσό
Ώρα: 18:30
Εισηγητής: Γιάννης Κουλελής, MBA, WSPC Senior wine tutor
Κατηγορία: Post-harvest Dried Grapes
Κρασί: Fattoria La Vialla Occhio di Pernice Riserva 2013, Vin Santo del Chianti DOC
Χρώμα: Ερυθρό
Χώρα Προέλευσης: Ιταλία
Μετάλλιο στον CMB: Αργυρό
Ώρα: 19:00
Εισηγητής: Ντίνος Στεργίδης, Δημοσιογράφος Οίνου
Κατηγορία: Fortified Dry (Οίνος ξηρός)
Κρασί: Baglio Curatolo Arini Marsala Vergine 1995, Marsala DOC
Χρώμα: Λευκό
Χώρα Προέλευσης: Ιταλία
Μετάλλιο στον CMB: Αργυρό
Ώρα: 19:30
Εισηγητής: Κατερίνα Μυλωνά, Οινολόγος, σύμβουλος οίνου
Κατηγορία: Late Harvest
Κρασί: Domaine du Tariquet Dernières Grives 2019, Côtes de Gascogne IGP
Χρώμα: Λευκό
Χώρα Προέλευσης: Γαλλία
Μετάλλιο στον CMB: Αργυρό
