Μεγάλα Κόκκινα κρασιά

ΑΦΡΟΣ & ΝΕΚΤΑΡ

Αφρώδεις και γλυκείς οίνοι μόνο

Η «Αφρός και Νέκταρ» είναι μία εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά σε δύο κατηγορίες ελληνικών και ξένων οίνων, τους αφρώδεις και τους γλυκούς. Με άλλα λόγια, τις κατηγορίες των προδόρπιων και των επιδόρπιων κρασιών, αντίστοιχα, δηλαδή αυτών που συνηθίζεται να καταναλώνονται πριν και μετά από ένα καλό φαγητό.

Η εκδήλωση διοργανώνεται για 3η χρονιά, φέτος στις 10 Δεκεμβρίου και ώρες 12:00-20:00, στην ολοκαίνουργια και υψηλής μινιμαλιστικής αισθητικής αίθουσα «Φουαγιέ Τεχνών» του Ωδείου Αθηνών.

Η «Αφρός και Νέκταρ» αποτελεί μοναδικό ραντεβού των οινόφιλων με τις μαγευτικές φυσαλίδες των αφρωδών και τη βελούδινη ζεστασιά των γλυκών κρασιών. Ανάμεσα στους αφρώδεις οίνους ξεχωριστό ρόλο είχε και διατηρεί η σαμπάνια, ο γαλλικός αφρώδης οίνος αποκλειστικά από την περιοχή της Καμπανίας (Champagne), που παραμένει η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα των οινικών φυσαλίδων. Δεν μπορεί, ωστόσο, να μην σημειωθεί πως οι ελληνικοί αφρώδεις οίνοι συνεχίζουν εδώ και χρόνια να βρίσκονται σε άνθιση. Όσον αφορά τα γλυκά κρασιά, όπου η Ελλάδα παίζει σε παγκόσμια κλάση, αυτά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της κατηγορίας «επιδόρπιοι οίνοι», αλλά σε αυτήν εντάσσονται και τα ενισχυμένα κρασιά, τα οποία δεν είναι απαραιτήτως γλυκά.

Ο σκοπός της «Αφρός & Νέκταρ» είναι διττός:

  1. Να δοκιμαστούν σαμπάνιες και άλλοι αφρώδεις οίνοι, καθώς και επιδόρπια κρασιά (γλυκά και ενισχυμένα) λίγο πριν την περίοδο που η κατανάλωσή τους κορυφώνεται (εορτές Χριστουγέννων), ώστε να επιλεγούν ετικέτες που θα καταναλωθούν κατά τη διάρκειά της και
  2. Να μυηθεί το οινόφιλο κοινό στην κατανάλωση αφρωδών και επιδόρπιων οίνων όλο το χρόνο, χωρίς ή με φαγητό, πριν ή και μετά από αυτό, δηλαδή σε κάθε περίπτωση και όχι απαραίτητα με αφορμή κάποιο ιδιαίτερο γεγονός ή συγκεκριμένη συνοδεία.

Η «Αφρός & Νέκταρ», εκτός από τα κρασιά Ελλήνων οινοπαραγωγών και εισαγωγέων οίνων στην Ελλάδα, φέτος φιλοξενεί σε ειδικό σταντ τα ελληνικά γλυκά κρασιά που βραβεύτηκαν πρόσφατα στο διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles.  Ταυτόχρονα, στην αίθουσα παράλληλων εκδηλώσεων θα παρουσιάζονται ξένοι, αφρώδεις και γλυκείς οίνοι, που διακρίθηκαν προσφάτως στον ίδιο διαγωνισμό, που είναι ένας από τους κορυφαίους και μεγαλύτερους του κόσμου. Τον εν λόγω διαγωνισμό αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα η εταιρεία Vinetum, διοργανώτρια της εκδήλωσης.

Μεγάλα Κόκκινα κρασιά

Δοκιμάστε αφρώδεις και γλυκούς οίνους με φαγητό…

Τα αφρώδη κρασιά ταιριάζουν με πολλά εδέσματα, κάποια μάλιστα είναι ικανά να συνοδεύσουν και ολόκληρα γεύματα. Το ρόλο αυτό έχει ήδη αναδείξει η εκδήλωση «Αφρός και Φυσαλλίδες», το ένα κομμάτι της σημερινής «Αφρός & Νέκταρ», μέσω πολλών κορυφαίων χορηγών «γευστικής απόλαυσης» που πέρασαν κατά διαστήματα από αυτήν και έδωσαν την ευκαιρία στους επισκέπτες της να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους συνοδεία κρασιών, όπως για παράδειγμα, Αλλαντοποιείο Στρεμμένου, Εστιατόρια Ομίλου Βουλγαράκη, Ζαχαροπλαστείο Le Votre Piree, Maltezos Farm Κατσικίσια Τυριά, Ντελικατέσεν Degustibus, Τρικαλινός Παραδοσιακό Αυγοτάραχο, Τυριά Provence Deli κ.ά. Σε μικρότερη έκταση, γλυκά κρασιά μπορούν να συνοδεύσουν και φαγητά, όταν το γλυκό στοιχείο σε αυτά είναι έντονο. Εκεί, όμως, που έχουν καθιερωθεί και προσφέρουν τα μέγιστα στο συνδυασμό είναι με τυριά τύπου ροκφόρ (π.χ. στίλτον, γκοργκοντζόλα, μπλε τυριά κ.ά.). Η «Αφρός & Νέκταρ» προτρέπει προς κάθε σχετικό πειραματισμό.

Το δε νερό της «Αφρός & Νέκταρ» δεν θα μπορούσε να είναι άλλα από το επίσημο φυσικό μεταλλικό νερό της έκθεσης, Δουμπιά, ιδανικό να συνοδεύει κρασιά.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ & ΞΕΝΟΙ ΑΦΡΩΔΕΙΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΕΙΣ ΟΙΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΟΣ & ΝΕΚΤΑΡ

Οι ελληνικοί αφρώδεις οίνοι που παρουσιάζονται στην «Αφρός και Νέκταρ» αντικατοπτρίζουν τη δυναμική του ελληνικού αμπελώνα και στην παραγωγή οίνων αυτού του τύπου, αλλά και την επιλογή πολλών Ελλήνων οινοποιών να επενδύσουν στη συχνά κοστοβόρα και απαιτητική παραγωγή τους. Δεν προέρχονται μόνο από Αμύνταιο, Ζίτσα, Αρκαδία και Ρόδο, όπου παράγονται παραδοσιακά, αλλά και από άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Οι δε ξένοι αφρώδεις οίνοι είναι πολλοί και σπουδαίοι. Με προεξάρχουσα τη σαμπάνια, ενδεικτικά αναφέρονται τα όμορφα Crémants από τη Γαλλία, τα αναπάντεχα γερμανικά Sekt, τα ανταγωνιστικά σε τιμή Cavas από την Ισπανία και βέβαια πολλά ιταλικά αφρώδη, όπως τα Brachetto, Lambrusco, Moscato d’Asti, Prosecco και απλά Spumante. Πολλά από αυτά θα βρίσκονται στην εκδήλωση.

Για τα γλυκά κρασιά της Ελλάδας τα πολλά λόγια είναι περιττά. Πολλά εξ αυτών είναι παγκοσμίου κλάσης σε τιμές… κλοπής, π.χ. Vinsanto, Μαυροδάφνη και βέβαια τα σπουδαία Μοσχάτα των ελληνικών νησιών, αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Δεν θα κομπλεξάρουν ούτε στο ελάχιστο μπροστά σε γλυκά κρασιά φημισμένων προελεύσεων όπως Port, Tokaji, Madeira και Sauternes, με τα οποία θα συναντηθούν στην εκδήλωση.

Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά
Αφρός & Φυσσαλίδες

Ωδείο Αθηνών
Αίθουσα Φουαγιέ Τεχνών

10 Δεκεμβρίου 2023
12:00-20:00
Vinetum
210 766 0560
info@vinetum.gr
Wine in Moderation | Responsibility Alliance